vineri, 5 februarie 2010

Copacul fermecat

A fost odată, aşa cum toate au fost cândva ca niciodată, o planetă pustie si nelocuită de nimeni. Numele ei era Terra. Pe vremea aceea, Terra nu avea plante, animale sau oameni. Nimic, în afară de un copil de lut care avea o sămânţă în loc de inimă. Dumnezeu a suflat peste el duh de viaţă, iar copilul a început să crească şi să exploreze planeta din care luase fiinţă trupul lui. Zilele treceau una mai monotonă decât alta, iar copilul creştea şi era mereu trist. Văzându-l astfel, Dumnezeu l-a întrebat:
- De ce eşti trist, Adam?
- Doamne, cum altfel să fiu dacă sunt singur şi pământul e pustiu?
- Copile, pământul nu e pustiu. Am ascuns în tine secretul frumuseţii şi al bogăţiei lui.
Din ziua aceea, Adam, devenit un tânăr chipeş, începu să caute în el misterul despre care îi vorbise Dumnezeu: îşi vârî degetele în urechi de nenunmărate ori, deschise gura, îşi scutură părul, însă toate încercările lui păreau zadarnice.
Într-o bună zi, Domnul trimise o furtună asupra Terrei şi tânărul Adam fu săgetat în inimă de un fulger. Căzut la pământ, el îşi simţi inima sângerând, iar pe dâra de sânge plutea o sămânţă mică, mică de tot. O luă cu grijă ca să n-o spulbere vântul, iar când stihiile s-au potolit, o plantă în pământ şi o udă cu apă. O îngrijea zilnic, dar nimic nu părea să se ivească din bobul pipernicit şi negru. Adam începu să plângă, descurajat.
- Ce s-a întâmplat, fiule? îl întrebă Dumnezeu.
- Tată, mi-ai spus că secretul frumuseţii şi al bogăţiei se află în mine. L-am găsit, dar nu se întâmplă nimic de când am plantat sămânţa asta în pământ...
- Adam, răspunse blând Domnul, frumuseţea şi bogăţia nu le poţi obţine fără dragoste! Trebuie mai întâi să iubeşti sămânţa; iar apoi s-o hrăneşti cu dorinţele tale, nu doar cu apă...
- Bine, dar sămânţa era inima mea! Cum să iubesc, dacă nu am inimă?
- Cu sufletul, fiule!...
Într-o clipită, Dumnezeu dispăru, iar Adam rămase singur cu sămânţa pe planeta pustie. Nu ştia ce era sufletul, dar începu să-l caute, străbătând pământul pe toate meridianele. Totul, zadarnic şi de această dată.
Adormind răpus de oboseală, Adam începu să viseze şi văzu pământul plin de plante, animale şi păsări. Apoi mai văzu ceva care semăna cu el, dar era ca un corp de lumină şi căldură; lumina lui nu semăna nici cu soarele, nici cu luna, ci doar cu Lumina lui Dumnezeu, o lumină care venea de nicăieri şi care strălucea în toate culorile curcubeului.
Băiatul tresări şi se trezi brusc. Avea lacrimi în ochi. Lacrimi de fericire care picurau, fără să-şi dea seama, chiar pe sămînţa plantată de el în inima Terrei. Din sămânţă, răsări pe loc un firicel firav. Adam picura mereu lacrimi de fericire pe puiul verde, până când acesta se transformă într-un copăcel. Copăcelul era sufletul lui Adam, iar el îl iubea foarte mult. Atunci, Adam îşi aminti de frumuseţea şi bogăţia despre care îi vorbise Dumnezeu. Închise ochii şi începu să-şi dorească: mai întâi verdeaţă, copaci şi flori. Ele pe dată apăreau, iar Adam plângea din nou de fericire lângă copacul lui. Copacul creştea, iar Adam continuă să-şi dorească peşti, păsări, animale. De fiecare dată plângea şi de fiecare dată copacul se făcea şi mai mare. Ultima lui dorinţă a fost să aibă o soţie. Ea era foarte frumoasă şi numele ei era Eva. Adam nu şi-a mai dorit nimic după aceea. A început să se bucure împreună cu Eva de toată bogăţia si frumuseţea pământului, uitând de copacul crescut din inima lui şi plantat în inima Terrei.
Într-o bună zi, văzu că toate frumuseţile din jurul lui încep să moară: mai întâi gâzele, apoi păsările, peştii, animalele, copacii... Îşi aduse aminte de copacul fermecat împlintor de dorinţe şi alergă iute la locul unde-l plantase. Copacul era complet uscat! Avea însă la capătul ramurilor sumedenie de seminţe, întocmai ca sămânţa care fusese cândva inima lui Adam.
Chiar atunci s-a stârnit ca din senin a doua furtună din istoria omenirii; aceasta a dus seminţele copacului fermecat în cele patru zări. Ele au fost îngropate în ţărână, iar copiii lui Adam şi ai Evei au avut şi e dorinţe şi lacrimi de fericire, făcând să răsară alţi copaci fermecaţi împlintori de vise. Aceşti copaci au ajutat ca natura să revină la viaţă, dar nu erau la fel de puternici ca tatăl lor... de aceea, plantele, animalele şi oamenii triesc doar o vreme pe Terra. Aceşti copaci fermecaţi au împlinit toate visele şi dorinţele oamenilor: începând cu domesticirea animalelor, până la zborul în spaţiu, de la îmblânzirea pământului arid, până la inventarea roboţilor computerizaţi.
Şi-am încălecat pe-o agendă
Şi v-am spus o poveste de legendă!

Un comentariu:

  1. Aceasă poveste am scris-o pentru elevii mei din clasa a II-a in toamna lui 2009. Noi avem un întreg sistem al "Borcanelului Magic" prin care primim rubine pentru faptele bune sau ni se iau din aceste rubine pentru faptele rele. Cand borcanelul se umple, întreaga clasa primeste o recompensă. Una dintre aceste recompense a fost un stră- stră- strănepot al copaclului fermecat. Numele lui este Chamachiparis, un copac cu frunzele vesnic verzi.

    RăspundețiȘtergere